שאלות ותשובות
מה הוא ״גופן״ (פונט), ומה בעצם קורה במיזם?
גופן הוא צורת אותיות וסימנים המוצגים בכתב או על מסך. למשל, מה שאתם קוראים ממש עכשיו נכתב בגופן ״שפע״ של 'פונטביט'.
הגופנים של "אות.חיים" מעוצבים ומפותחים במסירות ובמקצועיות על פי כתב ידם של הנופלים והנרצחים ב7.10.24 ובמלחמת חרבות ברזל, על ידי מעצבי פונטים מקצועיים, שבהתנדבות מלאה משקיעים זמן רב, ניסיון, ידע ואהבה – על מנת שנוכל להעניק למשפחות ולעולם אות חיים מיקיריהן-יקירינו.
רוצים להנציח חלל מה-7.10 ומהמלחמה במיזם הזה, איך עושים את זה?
המיזם מוקדש להנצחה של חללים ממתקפת השביעי באוקטובר ומלחמת "חרבות ברזל" (בלבד).
כדי להתחיל בתהליך ההצטרפות למיזם, על נציג המשפחה הגרעינית לפנות (באישור ובידיעה מלאה של שני ההורים/בן או בת הזוג, או אחד הילדים, בהתאם למקרה) לנציגת המיזם, אשת קשר משפחות, יעל מסיקה-מימון בטלפון: 050-2494446 שתדריך בהמשך התהליך.
בגדול תתבקשו למלא טופס מקוון, ולצרף אליו צילום איכותי באור יום או סריקה איכותית מאד של כתב יד הכולל (לפחות) את כל האותיות והספרות וכן סימנים נוספים ככל הניתן, ואישור להפצה ושימוש בגופן ללא הגבלות, וכן טקסט אודות, ותמונה של יקירכם.
מכאן, קחו בחשבון זמן המתנה לשיבוץ למעצב/ת מקצועי/ת מתנדב/ת.
גם מלאכת פיתוח הגופן עצמה היא מלאכה מורכבת ויסודית. אנחנו מעוניינים להעניק לכם ולעולם מוצר איכותי שישמש לאורך שנים. הדבר אורך זמן (חודשים, לפעמים רבים) ודורש סבלנות.
אני מעוניין ליצור גופן מכתב היד שלי או הנצחה של קרוב משפחה בדרך זו, ללא קשר למלחמת חרבות ברזל, האם אוכל לעשות זאת דרך המיזם שלכם?
לצערנו לא. המיזם מוקדש אך ורק לחללי ה7.10.23 ומלחמת חרבות ברזל, ורשימות ההמתנה ארוכות.
ובכל זאת, תוכלו לפנות אל כל אחד ממעצבי הגופנים שלנו הנמצאים כאן באתר בלשונית 'מעצבי הגופנים', בעזרת פרטי הקשר המופיעים באתרים שלהם ולבדוק מולם את בקשתכם, באופן פרטי ובתשלום כמובן, ללא קשר למיזם.
אני מעצב/ת גופנים שרוצה להתנדב במיזם, איך אפשר להצטרף?
נשמח מאוד לצרף כל מעצב גופנים המנוסה בתחום. רשימת ההמתנה ארוכה, ובידינו לתת מעט נחמה למשפחות.
אנא צרו קשר עם לאה מרמורשטיין-ירחי – מנהלת המיזם, בווצאפ או בטלפון: 054-7636688, לשיחה קצרה, ולהמשך התהליך.
אנו מעוניינים לתרום עבור הוצאות המיזם, איך ניתן לעשות זאת?
כל עבודות המיזם נעשית בהתנדבות מלאה. עם זאת, תרומה היא דרך מצויינת להרגיש ולהיות חלק מההנצחה המרגשת הזאת.
ישנן הוצאות החיוניות להמשך פעילות המיזם, כמו הוצאות אחזקת האתר, תוכנות, תוכנות דיוור, הדפסות, כנסים-תערוכות וכיו״ב.
אנחנו משתדלים לפעול להרחבת הפעילות וההנצחה, הרעיונות רבים ועבור חלקם נדרש תקציב. נשמח מאוד אם תעזרו לנו בזה, בקישור המאובטח הבא, ואנו מודים על כך מראש: למעבר לתרומה מאובטחת.
איך משתמשים בגופן?
באפשרות כל המעוניין להוריד ולהתקין את הגופן למחשבו האישי ולהשתמש בכל אחד מהגופנים של "אות.חיים" כרצונו, תוך הקפדה על שמירת כבודם של המונצחים ובשימוש ראוי בלבד. חשוב לנו שהגופנים ישמשו להגברת טוב ואחדות בעם.
איך מורידים את הגופן למחשב?
התהליך הוא פשוט וקל, אך כדאי לשים לב לסדר הדברים.
– בוחרים באתר את הגופן הרצוי ולוחצים על "להורדת הגופן". מיד תפתח תיבה שבה תצטרכו להזין את כתובת הדוא״ל שלכם, ולאשר קבלת עדכונים עתידיים על הגופן. לאחר שמילאתם את הפרטים בצורה מדוייקת(!) תשלח הודעה אוטומטית לתיבת הדוא״ל שהזנתם ובה קישור להורדת הגופן (יתכן וההודעה תגיע לתיבת "ספאם", בדקו שם, אם לא מצאתם בדואר נכנס).
– בהודעת הדוא״ל לחצו על "להורדת הגופן", ואז תרד תיקיה מכווצת (קובץ זיפ – ZIP) לתיקיית ההורדות במחשב (או לתיקייה אחרת, על פי בחירתכם). את התיקייה הזו צריך לחלץ כדי שתהיה גישה לקבצים. החילוץ פשוט, ונעשה בלחיצת כפתור ימני של העכבר על הקובץ > חילוץ הכל > ואישור. בתיקיה תמצאו את קבצי הגופן התואמים לשימושים השונים ורשיון השימוש.
איך מתקינים את הגופן כדי שיהיה זמין בתוכנות השונות, אחרי שכבר הורדתי את הקבצים?
במחשבי pc, מערכת הפעלה של וינדוס:
נכנסים לתיקית דסקטופ, ובוחרים את הקובץ עם הסיומת otf או ttf. לחיצה על הקובץ עם עכבר ימני > התקן. זהו! הגופן מותקן. (יש לסגור ולפתוח מחדש את תוכנות אופיס שהיו פתוחות בזמן התקנת הגופן).
[כדי שהגופן יעבוד בצורה מושלמת גם בתוכנות אדובי, רצוי להעתיק את קובץ הגופן גם לתיקית fonts בתוכנה המיועדת (אם אין תיקיה כזו, יש ליצור אותה)].
במחשבי מק, מערכת הפעלה מקינטוש:
נכנסים לתיקית דסקטופ, בוחרים את הקובץ עם הסיומת otf או ttf. מעתיקים לתיקית הגופנים של המחשב (בדרך כלל נמצא ב: משתמש/שם משתמש/ספריות/גופנים – יופיע באנגלית בדרך כלל, אך זהו המיקום הנדרש להנחת הקובץ).
אם צריכים עדיין עזרה נוספת, תוכלו להעזר בקובץ ההדרכה שלנו כאן או לפנות אלינו למייל המצויין מטה, ונשתדל לעזור.
האם ואיך אפשר להתקין את הגופן בתוכנת קנבה?
בתוכנת קנבה החינמית, אין אפשרות למשתמשים השונים להעלות גופנים, גופני המיזם אינם זמינים בה (ואיננו מאשרים זאת!). אך למי שמחזיק בתוכנת "קנבה פרו" יש אפשרות להעלות גופנים שנרכשו או הורדו על ידו באופן אישי, ואף גופני "אות.חיים" ברובם ניתנים להעלאה לשימושו החופשי והמסחרי של המשתמש.
התהליך בתחילתו זהה לנדרש בתוכנות אחרות, ודורש הורדת הגופן למחשב וחילוץ התיקיה.
לאחר מכן נכנסים בתוכנת קנבה לדף הבית > ערכת מותג > גופנים > העלאת גופן > לוחצים על הפלוס > ובוחרים את קובץ הגופן (סיומת otf או ttf) מהתיקיה שזה עתה חילצנו.
האם אפשר להשתמש בגופנים גם בטלפון הנייד?
הגופנים של "אות.חיים" נועדו לשימוש במחשבים ולא בטלפונים ניידים, והמידע שניתן על ידינו נכון למחשבים בלבד.
עם זאת, ישנן אפליקציות יעודיות שניתן להשמיש בעזרתן גופנים גם במכשירים ניידים. (כמו אפליקציית ifont, בעזרתה ניתן להפעיל גופנים באייפד ולהשתמש בהן באפליקציית המחברת הקיימת במכשיר).
אתם מוזמנים ללמוד את הנושא ולנסות בעצמכם.
האם זה עולה לי כסף?
לא, הגופנים במיזם "אות.חיים" לא עולים כסף ונועדו להנציח את זכרם של המונצחים.
מה מותר לעשות עם הגופן, מהם תנאי השימוש בגופן והאם ישנן הגבלות?
הגופן מותר להורדה אך ורק מתוך אתר המיזם, ומותר לעשות איתו כמעט הכל!
אין הגבלת שימוש בגופן, והוא נועד הן לשימוש אישי ו/או מסחרי, הן להתקנה במחשב האישי (דסקטופ) והן להתקנה באתר (ווב), על פי התנאים המפורטים בקובץ הרשיון.
שימו לב! בשום פנים אין להעביר לאחרים את קובץ הגופן עצמו או לערוך בו שינויים, ובוודאי שאין שום היתר למכור את קובץ הגופן.
מכירים מישהו שרוצה את הגופן? הפנו אותו לאתר.
האם עלי לתת קרדיט?
אם תתנו מִזְכֵּה (קרדיט) למיזם אות.חיים – תשמחו אותנו, תעזרו להרחיב את ההנצחה ולתת מעט נחמה למשפחות על ידי חשיפת המיזם. תוכלו אפילו להוסיף על זה – כמובן במסגרת האפשר בהתאם לפורמט העיצוב הספציפי – ולספר מעט על המונצחים שבכתב ידם השתמשתם בעיצוב.
עם זאת, אין חובה לתת מִזְכֵּה (קרדיט) לאתר המיזם ואין חובה להזכיר את שם הגופן והמונצח שעל פי כתב ידו ועל שמו נוצר הגופן.
הנה מספר הצעות שלנו לניסוח המִזְכֵּה (קרדיט) הקצר (אפשר להרחיב ולפרט מעבר לזה כמובן):
- בעיצוב זה (בחוברת זו / בהזמנה זו / בפרסום זה וכיו״ב) נעשה שימוש בגופן/ים מכתב ידו/ה/ם של פלוני/ת ז״ל, אתר ״אות-חיים״ מיזם הנצחה בכתב ידם.
- גופן כתב היד מכתב ידו של פלוני ז״ל, מיזם ״אות-חיים.
- גופני כתב היד: ״אות.חיים״ מיזם הנצחה בכתב ידם.
האם ניתן להעביר את הגופן לאדם אחר?
לא. אסור להעביר את הגופן לאדם אחר, יש להפנותו להורדה מהאתר בלבד.
אנחנו רוצים לתת חשיפה נרחבת יותר לאתר, בעיקר כדי שכולם יוכלו לקרוא ולהכיר את המונצחים.
נציין גם, שאדם שקיבל את הגופן ולא הוריד מהאתר עם כתובת הדוא״ל שלו, מלבד זאת שהוא משתמש בגופן ללא רשות, אף "יפסיד" את העדכונים השונים והתיקונים שנעשים בגופנים מפעם לפעם. רק כאשר יש אצלנו את הכתובת של המשתמש נוכל לשלוח אליו עדכונים ופרטים הנוגעים לגופן.
האם אוכל לקבל עדכון כשעולה גופן חדש באתר, או עדכונים בגופנים הקיימים?
כן. אנחנו עובדים על מערכת מסודרת שבה נוכל לעדכן את כלל המשתמשים שהורידו את הגופנים על כל גופן חדש שעולה לאתר, כמו גם עדכונים ושינויים שנעשו בגופנים שכבר נמצאים באתר ונדרשו לעדכון או שיפור מסוים. תקבלו הודעה על כך לכתובת הדוא״ל שהשארתם לנו.
איך משתמשים בתווים המיוחדים שבגופנים, כמו ציורים, אותיות חלופיות ושילובי אותיות (ליגטורות)?
בחלק נכבד מהגופנים של "אות.חיים" המעצבים השקיעו והכניסו לגופן גם קישוטים, שילובי אותיות וציורים מיוחדים שנמצאו בכתב ידם של המונצחים.
היות שכל מעצב יצר את האפשרויות השונות באופן עצמאי, אין דרך אחת השווה בכל הגופנים כדי "להפעיל" את התווים המיוחדים, לכן הדרך הקלה והנוחה ביותר למצוא אותם היא בפיצ'ר מיוחד שיש לנו בדף הגופן באתר, שבלחיצה על הגליף מתוך מפת התווים בדף הוא מועתק וניתן להדביקו במסמך שלכם.
שימו לב: ניתן להשתמש בפיצ'ר רק לאחר שהתקנתם את הגופן והוא כבר פעיל אצלכם.
פיתוח ותכנות הפיצ'ר באדיבות מעצב הגופנים אלרון – הפונטון, ותודתנו נתונה לו על כך.
בנוסף, ניתן למצוא את רוב התווים הללו גם בלא תלות באתר, לפי חלוקה זו:
ציורים ותווים מיוחדים: הן בתוכנות אופיס (כמו וורד ופאואר פוינט) והן בתוכנות אדובי, ישנה חלונית המיועדת לסימנים – גליפים, ודרכה ניתן לראות ולהוסיף למסמך כל אחד מהתווים המיוחדים.
שילובי אותיות – ליגטורות: בחלק מהגופנים, כבר ברגע ההקלדה יתעדכנו האותיות החלופיות בהתאם לתצוגה הטובה במסמך (בתוכנות אדובי למשל, צריך קודם להגדיר אפשרות של ליגטורות כדי שזה יפעל אוטומטית).
לא מצאתי את השאלה שלי...
פנו אלינו בבקשה בימות החול לכתובת הדוא״ל של המיזם ונשתדל לעזור ולהשיב בהקדם.